Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Разширяват синята зона за паркиране в София

От 1 декември в София се разширява „синята“ зона за платено паркиране, съобщи на брифинг пред Столичната община председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет /СОС/ Карлос Контрера.

Столичният общински съвет /СОС/ ще разгледа Наредбата за организация на движението в София на следващото си заседание на 28 октомври. Промените обхващат паркоместата в режим „служебен абонамент“, разширение на „синя“ и „зелена“ зона за паркиране, въвеждане на регламент за товарно-разтоварителни дейности в платените зони, както и забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали.

По време на дебатите в комисии се направиха промени в подзоните за платено паркиране, поясни зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков. Става дума за 11-та подзона между булевардите „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улиците „Граф Игнатиев“ и „Гурко“. В първоначалния вариант на текстовете бе записано паркоместата да преминат в самостоятелна синя подзона. Заради ограничените възможности за паркиране на живущите, 11-та подзона ще премине към по-големите 3-та и 4-та прилежащи подзони, и така гражданите ще имат по-широк периметър за паркиране в синя зона, обясни Зарков.

Премахва се безплатният режим на т.нар. служебен абонамент и се ограничава ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до пет паркоместа за даден административен адрес. „В Наредбата е заложена опция за удължен служебен абонамент за хотелите“, каза Зарков. Те ще могат да се възползват от разширение на режима до 23.00 часа в делничните дни, а за събота и неделя – в часовия диапазон от 08.30 ч. до 19.30 часа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *