Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

САЩ отварят границите си за ваксинирани чужденци

Съединените щати отварят границите си за ваксинирани чужденци, включително от Европа. Вашингтон смекчава ограниченията за първи път от началото на пандемията.

От 8 ноември САЩ отварят въздушното си пространство за чуждестранни полети, при условие, че пасажерите са ваксинирани срещу COVID-19. Ограниченията бяха въведени от Доналд Тръмп в началото на миналата година и продължени от Джо Байдън, за да се спре разпространението на новия коронавирус.

Достъпът до САЩ беше забранен за чужденци, които през предишните 14 дни са били във Великобритания, Ирландия, 26-те държави от Шенгенското пространство, Китай, Индия, Иран, Република Южна Африка и Бразилия.

След вдигането на ограниченията, пътниците ще бъдат провевярани за ваксинационния им статус преди качването на борда на самолета. Изискването не се отнася за децата под 18-годишна възраст и за хора с медицински проблеми.

Същевременно в САЩ расте недоволството срещу задължителната ваксинация. В Ню Йорк протестираха стотици служители на градските власти, предимно пожарникари.

Със заповед на кмета от петък около 160 хиляди общински служители трябва да докажат, че са с поне една доза ваксина или да излязат в неплатен отпуск.

„Те не си спомнят, че когато всичко започна преди година и половина, ние работехме на първа линия“. – казва Джеймс Финеган, бивш пожарникар

Около 60% от пожарникарите в Ню Йорк са ваксинирани, както и 71% от полицаите и близо 60 на сто от здравните работници.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *