Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Спорез МЗ няма криза за кислород у нас

Здравното министерство е категорично, че криза за кислород у нас не се очертава. Производителите обаче не смятат така. Дефицит ще настъпи, ако хоспитализираните с COVID-19 надхвърлят 8000 и ако не се забрани износът, предупреждават те.

В момента настанените в лечебни заведения са над 7500. В болниците консумацията на кислород е увеличена драстично. Като например във врачанската болница потреблението на кислород е скочило 7 пъти.

Празната бутилка с кислород е заменена с пълна. В COVID зоната на Александровска болница се запознахме с Живко. Никога няма да забрави всяка глътка кислород, която поема мъжът на съседното легло. За последните 15 дни консумацията на кислород е скочила 3 пъти, казаха за bTV от болницата.

А всички реанимационни легла за пациенти на кислородна терапия са заети. И други столични болници усещат все повече нуждата от кислород. Всеки ден четири-пет цистерни с двайсет тона течен кислород зареждат софийските болници.

Заради епидемията търсенето е скочило до 8 пъти, а производители предупреждават за недостиг до седмица. Проблем има и във Врачанската болница, където вече са нужни по 36 бутилки на ден. За производителите изходът е държавата спешно да забрани износа на медицински кислород.

От здравното министерство отговориха: „Лечебните заведения в страната разполагат с достатъчно количество медицински кислород. И не се налага спиране на износа от България“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *