25.07.2024

Как празнуват Хелоуин по света

Хелоуин е празник, който се чества в различни краища на света. Ето и някои от най-странните традиции свързани с него.

Криене на ножове

Тази традиция се практикува в Германия, където на 1 ноември се посещават гробовете на починалите роднини. Седмица преди тази дата германците държат ножовете в дома си скрити, за да не наранят случайно някой от призраците.

Боб от мъртвите

Италианците приготвят големи сладкиши във формата на боб. На Хелоуин те отиват на църква, оставяйки вратите на домовете си широко отворени, за да може мъртвите да влязат и да се почерпят с храната.

Горене на пари и плодове

В Хонконг празнуват Фестивалът на гладните призраци, където хората изгарят предмети за мъртвите, включително плодове и пари. Те палят снимки и всичко друго, което сметнат, че ще донесе утеха и помощ на мъртвите.

Ябълкова обелка

В Шотландия на Хелоуин е традиция да обелите ябълка, като внимавате обелката да остане дълга ивица. След това трябва да хвърлите обелката зад гърба си, а когато падне ще изпише инициалите на човека, за когото ще се ожените.

Отражение в огледалото

Тази традиция е характерна за Англия. При нея младежи застават пред огледало в затъмнена стая, гледайки собственото си отражение. Това продължава, докато през рамото си не видят образа на човека, за когото ще се оженят. Според легендата, ако умрат преди да се оженят ще видят скелет.

Бармбрак

Ирландска традиция, при която се приготвя специален сладък хляб, в който се поставят различни предмети, чрез които се предсказва бъдещето.

Цвекло и ряпа вместо тиква

В Англия имат по-различен поглед върху тиквените фенери. Там използват цвекло или ряпа, за да издълбаят страшните лица, които сме свикнали да виждаме върху тиквите.

Разговор с мъртвите

В Чехия Хелоуин е известен като „Възпоменание на всички покойни“. На този ден мнозина носят цветя и дрънкулки до гробовете на своите близки. Освен това, поставят столове около огъня, за да могат да разговарят с тези, които са ги напуснали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *