Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Министър Кацаров: Хора, сложете ги тия проклети маски

Обмисляме локдаун. Ние сме в ситуация, в която ако сегашните мерки не дадат достатъчно добър резултат и се стигне до претоварване на болниците, това е последната възможност – пълно спиране на всякаква стопанска и обществена дейност. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в предаването „Тази неделя“ по бТВ. По думите му това решение не се взима еднолично и зависи от ситуацията в страната. „Дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат“, обясни министър Кацаров. Ваксинацията дава възможност определен брой хора да извършват обществена дейност, посочи той.

По думите му здравната система засега се справя добре, но ситуацията с реанимационните легла и интензивните отделения е критична. „Ние на практика сме на ръба на възможностите за обслужване на нарастващия брой критично болни. Голямата потребност от болнични легла е резултат на това, че малцина са ваксинирани“, каза той. Самата здравна система се нуждае от реформа, но такава в момента не може да бъде извършена. По тази причина не цялата здравна система посреща удара равномерно, подчерта той.

В следващите дни болница „Лозенец“, Белодробната болница и „Свети Иван Рилски“ ще разкрият допълнителни легла за интензивно лечение, като необходимото оборудване е осигурено, увери той. Чрез командироване на медицински персонал от по-малки болници ще бъде осигурен и обслужващ персонал.

Друго предизвикателство, пред което се изправя здравната система, е кислород за интензивните отделения. За момента има достатъчно количество, увери министър Кацаров. Изпратена е молба до производителите на кислород да дадат приоритет на снабдяване на българските болници, възможна мярка е и временно спиране на износа, обясни здравният министър.

По думите му много голям проблем при управлението на кризата са изборите. „Приемаме, че те ще представляват повишен риск за приемане на епидемията, но изборите трябва да бъдат проведени. Предприели сме като мярка всички членове на комисиите да бъдат тествани, ако нямат зелен сертификат. Създадена е организация, така че да се намали до минимум предаването на инфекцията“, обясни министър Кацаров.

Градският транспорт също представлява риск, но не се ограничава с противоепидемични мерки, защото прекратяването му означава прекратяване на много други стопански дейности, посочи здравният министър. Затова се приема риска, че това място ще продължи да работи, за да не бъдат прекратени всички останали дейности заради него.

Министър Кацаров обясни, че идната седмица ще бъдат сключени договори за доставка на неинвазивни тестове за деца от 1 до 4 клас, за да могат те да се върнат в училище.

Здравният министър обясни, че зеленият сертификат не е бил въведен през лятото, тъй като тогава не е имало потребност. „Зеленият сертификат фигурира в моята заповед от 2 септември. Хората не трябва да се ваксинират заради зеления сертификат, а заради себе си и своите близки“, посочи той.

Той бе категоричен: „Убеден съм, че действията ми по отношение на коронавируса са правилни, своевременни, научно обосновани, експертно издържани и извършени точно тогава, когато е необходимо. Това, което приемам като критика, е, че може би бяха недобре комуникирани с обществото.“

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *