Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Путин предупреди за риск от глобална инфлация

В света съществуват рискове от глобална инфлация и е важно да не се позволи спиралата да се разгръща, както и да се нормализира бюджетната политика, каза руският президент Владимир Путин, изказвайки се на Г-20.

Прекомерното стимулиране води до обща нестабилност, покачване на цените на финансовите активи и стоки на определени пазари, включително на енергийните и хранителни продукти, каза руският лидер. Сериозните бюджетни дефицити в развитите икономики са основната причина за подобни явления, каза той.

„Тяхното запазване създава риск от висока глобална инфлация в средносрочен план. Поради това не само нарастват рисковете от спад в бизнес активността, но и неравенството се консолидира и задълбочава“, подчерта Путин.

Той призова да не се допуска „развиване на стагфлационната спирала“ и да се нормализира фискалната и монетарната политика, „да се подобри качеството на управление на структурата на търсенето в икономиката, да се определят икономически приоритети, на първо място, за преодоляване на проблемите на неравенството и за повишаване на благосъстоянието на гражданите.“

Също в събота държавният глава каза, че Русия е нормализирала икономическата си политика и бюджетът на страната ще бъде с профицит.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *