Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

ГДБОП задържа двама за интернет измами в огромни размери

Двама мъже са задържани от ГДБОП заради интернет измами в огромни размери. Извършителите изпращали мейли до хиляди компютри от името на различни институции у нас. За близо 2 години мъжете са успели да източат над 2 милиона лева от търговски дружества и частни лица.

При разследването е установено, че участниците в престъпната група са използвали софтуер, с който заразявали стотици компютри в страната. Те разпращали фишинг съобщения от името на частни съдебни изпълнители, телекомуникационни компании, както и промоционални предложения от магазини за техника, фалшиви уведомления от НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписванията, банки, призовки от „Пътна полиция“.

Към имейлите е бил прикачен файл с компютърен вирус, неразпознаваем от много антивирусни програми.

Заразените компютри били свързани и с ползван от задържаните сървър. Така те осигурявали достъп до всички данни в заразените компютри – лични и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкирането, профили в пощи и социални мрежи.

Средствата от сметките на пострадалите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и ги предавали на ръка. За целта били използвани подменени SIM карти на титулярите. Разследва се и версията, че за смяната на SIM картите са били подпомагани от служител на телекомуникационна компания.

Според събраните до момента доказателства за по-малко от две години двамата мъже са нанесли щети на три търговски дружества в размер на 1 милион лева.

Над 1 милион лева пък, се очаква да достигнат доказаните вреди на десетки измамени физически лица у нас.

Работата по случая продължава, като всички хора или търговци, станали жертва по описаната схема могат да подадат сигнал или да предоставят допълнителна информация в ГДБОП.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *