18.07.2024

Арести в Глазгоу по време на демонстрация срещу климатичните промени

Петима активисти бяха арестувани в Глазгоу след като стотици протестиращи срещу климатичните промени преминаха по улиците на града, в който се провежда Конференцията на ООН за климата.

Сблъсъци избухнаха по време на демонстрация на движението „Бунт срещу унищожението“ пред сградата на енергийната компания SSE след като двама активисти се опитаха да влязат вътре. Полицията съобщи, че останалите арести са били извършени след като демонстранти са пръскали със спрей полицаи в лицата.

Повечето от демонстрациите срещу така наречения „корпоративен грийнуошинг“ преминаха мирно, ескортирани от полицаи. Терминът „корпоративен грийнуошинг“ означава, че дадена компания заделя повече пари и време да убеждава, че е зелена чрез реклами и маркетинг, отколкото всъщност прилага необходимите бизнес практики за намаляване на ефекта от климатичните промени.

Протестите в сряда бяха най-големите досега в Глазгоу. Гари Ричи, заместник шеф на Шотландската полиция, заяви, че полицията ще защитава правата на хората, които искат да протестират мирно или да контрапротестират по време на срещата в Глазгоу в баланс с правата на местната общност, но насилието няма да бъде толерирано. Ричи допълни, че посегателството срещу полицаи, които излагат живота си на риск всеки ден в името на обществената сигурност, е абсолютно неприемливо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *