Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Британските власти с призив за трета доза ваксина

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид призова възрастните и уязвимите да си поставят трета доза ваксина възможно най-скоро, за да се избегне локдаун по Коледа, съобщи БНР

„Хората трябва да получават бустер ваксина в рамките на общонацоналната мисия за избягване на въвеждане на ограничения за коледния период“, изтъкна Саджид Джавид. До момента почти 10 милиона британци са с три дози ваксина, което е „феноменално постижение“, по думите на здравния министър. Но около 30% от тези над 80 години и 40% от хората над 50 години още не са си поставили бустер ваксина, показват данните на правителството.

Коментарите на министъра идват в момент, когато националното здравепозване се подготвя да поканиоще 3 милиона за трета доза през следващата седмица. Бустер ваксини са на разположение за всички, които са над 50 години, за здравните работници на първа линия и служителите в домовете за социални грижи,както и за онези над 16 години, които имат сериозни здравословни проблеми.

По предписание третата доза трябва да се постави след изтичането на 182 дни или 6 месеца от втората доза.

„Знаем, че имунитетът започва да отслабва след 6 месеца, особено при възрастните и уязвимите, така че третата доза ще им помогне да засилят защитата си и да оцелеят през зимата“, каза Саджид Джавид. Министърът призова също и за по-голяма активност за ваксиниране срещу сезонните грипове.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *