Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Последни новини

Разкриха мащабна схема за фалшиви сертификати

В България действа мащабна схема за издаване на фалшиви зелени Covid-сертификати. Оказва се, че човек може да получи документа за 450 лева по „бърза поръчка“ само за два дни, без изобщо да се е ваксинирал срещу коронавирусна инфекция, или за 300 лева по „бавна поръчка“, траеща от седмица до месец. Това разкриха от Нова ТВ след направено разследване, в което е установено, че кандидат за депутат на предстоящите избори е замесен в схемата с фалшивите сертификати.

Софийска градска прокуратура е образувала следствено дело и е поискано сваляне на имунитета му, съобщи директорът на ГД „Национална полиция“ Станимир Станев. Той отказа да разкрие от коя партия е кандидатът за народен представител, като се мотивира с думите, че „МВР е деполитизирана“.

Нова ТВ разкрива посредника в схемата за издаване на фалшиви сертификати – Величко Георгиев. За злоупотребите сигнализира бизнесменът Андрей Бъчваров, чийто приятел губи битката с Covid-19, заразен от човек с фалшив документ за имунизация. Бъчваров се свързва с посредника и се представя за работодател, желаещ да осигури фалшиви сертификати на свои служители. Препраща Величко Георгиев обаче не към служител, а към репортера на телевизията Виктория Бояджиева.

Георгиев казва, че работел само с познати и не знае откъде „този човек“ има телефона му. Оказва се, че посредникът работи със старша сестра от столичната 12-та поликлиника, а бързите поръчки се правели от личен лекар. Дозите от ваксините се унищожават и няма как да се докаже какво се е случило в кабинета на лекаря. Издават се сертификати, които са напълно валидни, но без притежателят им да е имунизиран срещу Covid-19.

Според посредника на ден се изготвят между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар. Разследването на Нова ТВ показва, че трима души са получили такива документи, без изобщо да са стъпвали в медицински кабинет. Една от тях е жена, живееща в Украйна, която дори не се е връщала в България, но разполага със зелен сертификат, издаден у нас.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *