Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

ЕК: Инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци

Инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци – това предупреди изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в полза на хората Валдис Домбровскис след днешния Съвет „Икономически и финансови въпроси“ в Брюксел. Министрите отново обсъдиха възможностите за смекчаването на удара от високите цени на енергията.

Министрите са се съгласили, че 50 на сто от цените на енергията влияят върху инфлацията, заяви министърът на финансите Андрей Ширцел, чиято страна в момента председателства ЕС. Той допълни, че това има и социална страна с повишаването на цените като цяло. Еврокомисар Домбровскис припомни, че през октомври инфлацията в еврозоната е достигнала рекордните 4.1 на сто и допълни:

„Повечето от елементите, които в момента допринасят за инфлацията, изглежда, че са преходни. Очакваме тя постепенно да се успокои към 2022-ра година, но след като продължи да нараства още през следващите месеци“.

Министърът на финансите Валери Белчев е заявил, че е необходим анализ на високите цени на енергията върху цялата икономика. Той е подчертал, че те и инфлацията, която пораждат, са сериозно предизвикателство не само за националните икономики, но и за глобалната икономическа система, поради което е необходим координиран подход.

Министърът на финансите на Словения Андрей Ширцел посочи като начин за облекчаване на домакинствата, които страните-членки могат да предприемат, дългосрочни договори с фиксирани цени и създаването на специални фондове. Оптимистичната нотка от днешния съвет дойде от еврокомисар Домбровскис, който съобщи, че всички страни-членки ще се върнат към нивото на БВП от 2019 г. тази или следващата година, като някои вече са го постигнали.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *