23.07.2024

ООН: Скок на бежанците през 2021 г.

Броят на хората, бягащи от войни, конфликти и преследване, е нараснал значително през първата половина на 2021 г., особено заради милионите хора, разселени в собствените си страни, съобщи ООН.

В нов доклад Агенцията на ООН за бежанците изчислява, че към края на юни повече от 84 милиона души по света са живели като бежанци, търсещи убежище или в т.нар. вътрешно разселване в собствените си държави.

Това представлява увеличение с около два милиона души спрямо вече рекордния брой в края на 2020 г.

„Международната общност не успява да предотврати насилието, преследването и нарушенията на човешките права, които продължават да прогонват хората от домовете им“, заяви в изявление ръководителят на ООН за бежанците Филипо Гранди.

В доклада си за тенденциите в средата на годината агенцията предупреди, че много от хората, които бягат от домовете си, са изправени пред допълнителни предизвикателства поради COVID-19, екстремни метеорологични условия и други последици от изменението на климата.

Към края на юни около 26,5 млн. души живеят като бежанци, включително около 6,6 млн. сирийци, 5,7 млн. палестинци и 2,7 млн. афганистанци.

Около 3,9 млн. венецуелци също бяха разселени извън границите на страната си, без да се считат за бежанци, а 4,4 млн. души бяха регистрирани по света като търсещи убежище.

Въпреки че тези числа отбелязват малки увеличения, по-голямата част от увеличението на разселването в световен мащаб, наблюдавано през първата половина на годината, се дължи на хора, бягащи вътре в своите страни, особено в Африка.

Смята се, че над 4,3 милиона души са станали нови вътрешно разселени лица в десетки държави между януари и юни – с 50% повече, отколкото през първата половина на 2020 г., показва докладът.

Засилването на насилието в Демократична република Конго и Етиопия, с ескалиращия конфликт в Тиграй, принуди повече от един милион души да избягат вътрешно във всяка от тези страни.

Активните конфликти и насилието също така увеличиха вътрешното разселване на места като Мианмар, Афганистан, Мозамбик и Южен Судан.

Междувременно по-малко от един милион вътрешно разселени лица са успели да се завърнат по домовете си през първата половина на 2021 г., като в края на юни в света са останали цели 51 милиона души, живеещи във вътрешно разселване, в сравнение с 48 милиона шест месеца по-рано.

Преобладаващата част от бежанците са настанени в държави, съседни на кризисните райони, предимно в по-бедните части на света, докато вътрешно разселените лица често намират жилище във вече изпитващи затруднения общности.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *