Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Кантарджиев: Знае ли Кацаров какво значи локдаун?

За съжаление в момента 113 000 души са активни болни – това никога не е било. Това, което малко ме притеснява, че това, което се хвали Министерство на здравеопазването, точно обратно казват директорите на болниците. Това заяви консултантът по ваксиниране в Столична община проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

По думите му тежко е положението по отношение на многото болни и лечение. Още известно време ще се увеличава броят на починалите, но за съжаление такива са фактите. На първо място трябва да мисля за близките си и да пазят околните, призова Кантарджиев.

Той подчерта, че рискът за здравето на хората е по-малък, ако отидат да гласуват от това да отидат в магазина да пазаруват. Важното е маската да не слиза от лицата на хората и да се проветрява в избирателните секции, призова Кантарджиев. Той предупреди, че ако има опашки пред избирателните секции, тогава вече има опасност от заразяване. Ако имаш желание се справяш, но ако мислиш за други неща и за едни пари как да ги усвоиш за себе си, тогава вече е страшно, коментира имунологът.

Кантарджиев много се плаши, когато служебният здравен министър Стойчо Кацаров каже нещо. Сега той казва, че няма да има локдаун, но не знам знае ли какво значи локдаун. Каквото е казал винаги е ставало обратното, заяде се Кантарджиев със здравния министър. Според бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести посочи, че въвеждането на зелен сертификат за наличието на необходимия брой антитела е добро решение. Медицинското становище е такова, че имаш ли антитела, значи си бил в контакт с вируса, много по-вероятно е да имаш много по-силен клетъчен имунитет, но много неща се отриха и се проведоха спорове за клетъчния имунитет. Той посочи, че обикновено като хората са прекарали заболяването, имат защита от делта варианта, но най-лошото е, ако настъпи такава мутация, която да прескочи ефекта на ваксините. Откъде го измислиха делта плюс, какво се оказа? Лафът делта плюс възниква лятото, но в Британия казват, че вариантът 4.2 се разпространявал с 10% повече, но по нищо друго не се различавал. Това не е тема за плашене, защото делта плюсът не е по-заразен, не е по-опасен, но е заразен 10%. Делта вариантът е заразен много пъти повече, предупреди проф. Кантарджиев.

Той изтъкна, че имунитетът от ваксина и боледуване е нещо много важно. Когато се ваксинират бебетата за детски паралич, 60% от бебетата не реагират от първата доза от общо три. За третата бустерна доза, проф. Кантарджиев заяви, че засега системата е такава, че хора, които са с напреднала възраст и имат предпоставки за по-слаб имунитет, трябва да си поставят трета игла. Няма да им навреди, увери той. Според него, когато затвориха училищата, оперативният щаб на Столична община излязоха с предложение поне децата от началния курс на обучение да ходят на училище. Сега направиха колегите добра идея да се тестуват децата, но не го направиха в подходящия момент и не убедиха хората, че можеха да го правят по-добре родителите, коментира още Кантарджиев идеята на МЗ с щадящите тестове за малките ученици.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *