Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

СМО: Климатичните промени застрашават от изчезване цели държави

Климатичните промени застрашават от изчезване цели държави, предупреждава Световната метеорологична организация.

Глобалното изменение на климата може да унищожи редица малки островни държави в Тихия океан, бурите и наводненията в Югоизточна Азия и пожарите в Австралия ще станат редовни явления, а тропическият ледник, останал между Хималаите и Андите, ще изчезне до пет години. Това показват данните от новия доклад на СМО.

Експертите изчисляват, че температурата на морската и океанската повърхност в югозападната част на Тихия океан се повишава повече от три пъти по-бързо от средното за света, а топлинните вълни в морето променят цвета на някога ярките коралови рифове и застрашават жизненоважните екосистеми, от които зависи регионът.

СМО предупреждава, че ако глобалните температури се повишат с 2°C над прединдустриалните нива, съществува риск 90 % от кораловите рифове в Кораловия триъгълник и Големия бариерен риф да бъдат сериозно разрушени. Затоплянето, обезкислородяването и окисляването на океаните променят също моделите на циркулация и химическия състав на океаните, което от своя страна влияе на миграцията на рибите и планктона.

Критични могат да бъдат последиците за редица малки острови в Тихия океан, където крайбрежният риболов е основната дейност, осигуряваща прехрана, поминък, култура и заетост. Между 1990 г. и 2018 г. общото производство на риба вече е намаляло със 75 % във Вануату, с 23 % в Тонга и с 15 % в Нова Каледония.

Освен това ледникът на планината Джая, известен още като пирамидата Карстенс, в Папуа Нова Гвинея, може да изчезне напълно през следващите пет години, ако температурите продължат да се покачват. Това е последният останал тропически ледник между Хималаите и Андите.

Докладът „Състоянието на климата в югозападната част на Тихия океан през 2020 г.“ съдържа преглед на климатичните показатели като температура, покачване на морското равнище, затопляне и окисляване на океаните, екстремните метеорологични условия, както и рисковете и въздействията върху икономиката, обществото и околната среда. В него се оценява състоянието на климата в Югоизточна Азия, включително Бруней Даруссалам, Индонезия, Малайзия, Филипините и Сингапур, както и в Океания, включително Австралия, Нова Зеландия и тихоокеанските острови. Това е първият по рода си доклад за този регион.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *