Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Нова измама с обяви на коли втора ръка в интернет

Нова измама с обяви на коли втора ръка се появи в интернет. За схемата сигнализираха десетки българи, останали с празни ръце след като поръчали кола от мними онлайн търговци. Все повече стават и жалбите на потърпевши до институциите. Как работи схемата – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Най-често потърпевшите са привличани от обяви за коли втора ръка на атрактивни цени, доставяни от основните пазари – Германия, Италия, Испания и Нидерландия. За да получат колата, купувачите трябвало да платят половината или цялата сума или транспортни разходи предварително. В деня на доставка обаче – колата не пристига, а връзката с търговеца вече е невъзможна.

На атрактивната оферта в испански сайт за продажба на автомобили втора ръка попада жена, която от телевизията наричат Невена.

Става въпрос за коли, които са в ЕС. Имаше такива, които са с испанска, холандска регистрация, като самата фирма беше от Испания, разказа тя.

Невена се спира на оферта за автомобил с пробег от 60 000 км, произведен преди 4 години. Цената за тези параметри била доста примамлива, което в началото я усъмнява.

Обясниха, че колите са иззети от банката и затова са толкова евтини. Освен това колите се пускали на търг, но сега има опция да се продават на момента, защото търговете са прекратени заради COVID-19, разказа още жената.

Въпреки това проучва търговеца, обявен в сайта.

Видяхме, че тази фирма е регистрирана от 7-8 години. След това помолих мой приятел, който е в Испания, да се им се обади. Разговарял е с тях и всичко, което те са му казали беше същото като това, което бяха написали и на мен в комуникацията им по имейл, поясни жената.

Затова и без съмнение решава да поръча. Според правилата в сайта, тъй като цената е под 10 000 евро, трябва да изпрати цялата сума за автомобила предварително. А преди това получава всички необходими документи за сделката.

Те ми изпращат договор, проформата на фактура. Там е описано всичко за срокове, гаранции и т.н. Беше ми изпратен дори номер на автовоз, фирма за доставка. Просто всичко изглеждаше много реално и истинско, каза още Невена.

След няколко дни в уречените дата и час за доставка, описани в договора, получава съобщение от фирмата, че има проблем и колата няма да бъде доставена в срок.

Получих имейл, в който обясниха, че автовозът се е счупил, което не ме усъмни, защото те веднага се свързаха с мен, но и на следващата дата – автовозът не дойде и от там нататък вече комуникацията спря, обясни жената.

Така, Невена, разбира, че е станала жертва на измама. И след като е превела 6640 евро за колата и още 430 евро за трансфер – остава с празни ръце.

През последните дни сигнали от жертви на схемата достигат и до Европейския потребителски център. Обявите се публикуват в големи платформи с обяви за продажба на коли или в сайтове-фантоми, става ясно от жалбите на потърпевшите.

Документите, които мнимите търговци изпращат на купувачите, на пръв поглед изглеждат изрядни. Често обаче измамата се крие в детайлите, разкриват експертите. И вместо с фирма, договорите се сключват с физически лица.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *