Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Най-четени

Ефектът на чайника? Сега ще ви обясним какво е това

Сигурно ви се е случвало нееднократно : доста постепенно и деликатно се опитвате да излеете напитката от чайника в чашата, само че вместо целеустремено попадение струята се плъзга по долната страна на чучура и всичко се разлива. Изглежда, скучен пропуск. Но не – това е цяла причинност!

Ефектът на чайника се изучава от десетилетия и в този момент проучвателен екип е успял да го опише в детайли след деликатен научен разбор и голям брой опити. Учените са изяснили, че взаимодействието на разнородни сили задържа малко количество течност директно върху върха на чучура: това е задоволително , с цел да пренасочи потока на течността при избрани изисквания , написа National Geographic.

Ефектът на чайника е разказан за първи път от Маркус Райнер през 1956 година, а учените още веднъж и още веднъж се опитвали да обяснят този резултат. Работа над тази тематика даже била отличена с шеговитата Шнобелова (Анти-Нобелова) награда през 1999 година. Сега изследването на резултата на чайника е финализирано в Алма матер на Райнер – Виенския механически университет. „ Макар това да е доста преобладаващ и – наподобява – елементарен резултат , е извънредно мъчно да се изясни от позиция на механиката на флуидите.

Ръбът от долната страна на чучура на чайника играе съществена функция : там се образува капка, оставяйки зоната директно под ръба постоянно мокра. Размерът на тази капка зависи от скоростта, с която течността изтича от чайника. Ако скоростта е под критичния предел , потокът се пренасочва и течността се стича надолу по чучура „, споделя Бернхард Шайхл, водещ автор на изследването.

„За първи път успяхме да дадем пълно теоретично пояснение на това, за какво се образува тази капка и за какво долната страна на върха на чучура постоянно остава мокра. Математиката, която стои в основата на това, е комплексна – това е взаимоотношение на инерционни, вискозни и капилярни сили. Силата на инерцията гарантира, че течността се стреми да запази първичната си посока, до момента в който капилярните сили забавят движението на течността тъкмо до чучура на чайника. Чайник кипва със силата на мисълта Учени от Москва са основали и тествали революционна технология. Почти всички домашни операции скоро може да се извършват със силата на …

Взаимодействието на тези сили лежи в основата на по този начин наречения резултат на чайника. Но капилярните сили гарантират, че резултатът стартира единствено под избран ъгъл сред стената и повърхността на течността. Колкото по-малък е този ъгъл или колкото по-хидрофилен е материалът на чайника, толкоз повече се забавя отделянето на течността от повърхността на чучура “ , добавя Шайхл. Интересното е, че силата на тежестта по повод към другите възникващи сили не играе решаваща функция в този резултат . Гравитацията просто определя посоката, в която е насочена струята, само че нейната мощ няма решаващо значение за резултата на чайника. По подобен способ резултатът на чайника ще се следи даже при пиянство на чай на лунна база (но не и на Международната космическа станция, където въобще няма гравитация).

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *