13.07.2024

Италия обмисля задължителна ваксинация

Възможно е властите в Италия да разгледат възможността за задължителна ваксинация на някои групи от населението, предаде БНР. Това заяви координаторът на италианската комисия за борба с коронавируса.

Пред местната телевизия „Скай“ Франко Локатели каза, че тази мярка може да бъде въведена за тези, които подпомагат или се намират в контакт с хора като полицаи, държавни, служители или учители. Той отбеляза, че сред тези категории процентът на имунизираните е висок и определи задължителната ваксинация за всички граждани като краен вариант.

В момента да се имунизират са задължени единствено работещите в здравните заведения. Медиците вече започнаха да получават трета доза, заедно с хората в риск от сериозно заболяване и тези над 60 години. Франко Локатели заяви още, че ако ситуацията се усложни, властите разполагат с редица опции, които могат да приложат. Сред тях са въвеждане на ограничения за неваксинираните или намаляване на интервала за поставяне на бустерна инжекция от шест на пет месеца. В Италия над 85% от хората над 12-годишна възраст са напълно ваксинирани. Властите се надяват този процент да достигне 90 на сто до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *