Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Отпада подписването на информирано съгласие при поставянето на ваксина срещу COVID-19

От днес няма да се изисква подписване на писмено информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг.

Проучване на здравното министерство показало, че няма нито законови, нито медицински изисквания за вземане на подобно съгласие от пациентите. В подкрепа на това становище се е изказала и директорът на Европейския център за контрол на заразните болести Андреа Амон, която е била на посещение у нас.

От днес повторно преболедувалите COVID-19 могат да изтеглят сертификата си от портала на Националната здравно-информационна система. Задължително условие е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване.

От вторник ще заработи открита гореща телефонна линия за медицинския аспект на ваксинацията, съобщи още Стойчо Кацаров. На горещата линия лекари ще отговарят на всякакви въпроси на граждани, свързани с настоящото им състояние и дали то е съвместимо с поставянето на ваксина.

Тази седмица се очаква за бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове за учениците. Според Стойчо Кацаров количеството е достатъчно за връщането в клас на повечето ученици. Той е разговарял с образователния министър Николай Денков с молба да се обсъди възможността учениците от гимназията да се тестват с тестове за възрастни.

Служебният здравен министър заяви още, че към момента не се налага България да се възползва от Механизма за гражданска защита на ЕС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *