Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

СЗО призова държавите да спазват човешките права при въвеждането на локдаун

Държавите сами определят мерките за реакция срещу пандемията от коронавирус, но трябва да отчита въздействието им върху правата на човека, заяви днес говорителят на СЗО Фадела Шаиб.

Коментарът ѝ беше по повод действащия в Австрия от 15 ноември локдаун за неваксинирани и непреболедували COVID-19, както и решението на властите от февруари следващата година да въведат задължителна ваксинация срещу коронавирус.

„Държавите трябва да имат подход, съобразен с оценката на риска, за да прекъснат предаването на инфекцията“ – каза Шаиб.

Тя подчерта, че това следва да се случва на базата на оценка за собствената национална епидемична ситуация.

Според нея ваксинацията срещу коронавирус не трябва да бъде задължителна, като в същото време обърна внимание, че „въпросите с имунизацията вътре в страната трябва да бъдат решавани от всяка държава“.

„Прилагането на така нареченото селективно блокиране на конкретна група от хора, а не на всички останали групи, има определени етични последици, както и последици за правата на човека.“ – заяви още Шаиб – „Наистина всичко зависи от реалната епидемиологична ситуация във всяка страна, но трябва да се има предвид, че селективните блокирания ще имат определено влияние върху етичната страна и правата на човека“.

В тази връзка СЗО препоръчва на държавите да продължат да предприемат всички възможни усилия за осигуряване на ваксини, които да бъдат достъпни за всички групи, както е определено в националната програма.

Изключително важно е хората да имат достъп до ваксини, ваксинацията да бъде разяснявана и поощрявана, заключи Шаиб.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *