Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Над 90% от избирателите на БСП, ПП и ИТН и над 70% от тези на ДБ избраха Радев

Румен Радев е избран приоритетно с гласовете на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, много голям е и дялът за победата му от избирателите на „Демократична България“. Докато Анастас Герджиков е акумулирал основно вота на избирателите на ГЕРБ и ДПС. Това е изводът от данните на „Галъп“ и „Алфа рисърч“ от екзитпола.

Според „Галъп“ най-много гласове за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат като президент и вицепрезидент са дошли от избирателите на БСП – 99%. Следват „Продължаваме промяната“ – 90%, „Има такъв народ“ – 90%, ГЕРБ – 12%, ДПС – 27%, ДБ – 72%, „Възраждане“ – 73%. За Анастас Герджиков най-много гласове са дошли от електората на ГЕРБ – 88%, ДПС – 69,%, „Продължаваме промяната“ – 9%, БСП – 1%, „Има тъкъв народ“ – 7%, ДБ – 22%, „Възраждане“ – 17%.

Според екзитпола на „Алфа рисърч“ 91% от привържениците на „Продължаваме промяната“, която спечели парламентарните избори с 25,7 на сто, са подкрепили Румен Радев, а 9 на сто – Анастас Герджиков. До урните са отишли 10,2 процента от симпатизантите на БСП, като от тях 96 процента са гласували за настоящия държавен глава, 2 процента са гласовете за кандидата, подкрепен от ГЕРБ, а също толкова са отбелязали графата „не подкрепям никого“.  9,5 на сто от привържениците на „Има такъв народ“ са гласували на балотажа, като 89 процента от тях са подкрепили Румен Радев, 9 процента са гласували за Анастас Герджиков, а също, както и при БСП, 2 на сто не са дали вота си за нито един от двамата. Очаквано процентите са различни при привържениците на ГЕРБ/СДС.

До урните са стигнали 22,7 от тях, като подкрепа за Румен Радев са дали 10 на сто, а 89 процента са гласували за Анастас Герджиков. Само 1 процент са отбелязали, че не подкрепят никого. Симпатизантите на ДПС, които са гласували днес са 13 на сто. 35 процента от тях са подкрепили Радев, 63 на сто – Герджиков, а 2 процента не са харесали нито един от двамата. 4,9 на сто са привържениците на партията на Костадин Костадинов – „Възраждане“, които са стигнали до урните на балотажа. 72 процента от тях са гласували за Румен Радев, 21 на сто за Анастас Герджиков, а 7 процента не са подкрепили никого.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *