Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

„Ройтерс“: Българите гласуваха за президент, уморени от масова корупция

Българите гласуваха в неделя за президент, уморени от масово ширещата се корупция в най-бедната страна на ЕС сред поскъпване на енергията и смъртни случаи от коронавируса. Така агенция „Ройтерс“ представя в чужбина контекста на днешния балотаж в България.

Агенцията още сутринта посочи Румен Радев като фаворит за победата и го описа като „защитник на промяната, насочена към изчистване имиджа на България“ след десетилетие управление на Бойко Борисов, отстранен от власт през април.

„Ройтерс“ припомня, че президентският пост е предимно спредставителни правомощия, но добива важност в моменти на политическа криза, когато назначава временно правителство. Освен това държавният глава получава и висока трибуна, да да влияе на общественото мнение. Радев е подкрепен от политическите опоненти на Борисов, които разговарят за ново правителство.

Той води кампания през 2016 г. за отмяна на санкциите на Запада срещу Русия и сега казва, че България трябва да поддържа прагматични отношения с Москва, която не бива да се възприема като враг заради близките исторически и културни връзки, допълва „Ройтерс“. Агенцията напомня, че в петък негови думи за статута на Крим предизвика дипломатически протест от Украйна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *