Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Общество Последни новини Свят

46 македонци загинаха в горящ автобус на магистрала „Струма“

При пожар в автобус загинаха 46 човека, съобщи МВР. Първоначалната информация сочи, че те са граждани на Северна Македония. Сред жертвите има 17 деца – 12 непълнолетни и 5 малолетни.

Инцидентът стана на магистрала „Струма“ малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек. Жертвите са македонски граждани. Те са се връщали от екскурзия в Турция.

Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало. Според първоначална информация причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил или първо е станал самият пожар в превозното средство.

Седем души са спасени и са откарани в „Пирогов“. Те са контактни и в стабилно състояние. Разказали са, че шофьорът е починал и са били блокирани в автобуса. Наложило се да счупят прозорците, за да се спасят.

Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки, каза пред bTV пътният експерт Диана Русинова.

Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев.

„Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ „Струма“ край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби – министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия“, каза Заев пред bTV.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“ е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел „Долна Диканя “ – път III-627 – Радомир, и път I-6 до пътен възел „Даскалово“.

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Очаквайте подробности.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *