Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Бизнес и синдикати: Проблема с цената на тока за бизнеса е много остър

В предаването „Още от деня“ по БНТ Васил Велев, каза че днес са коментирали и проблем с цените на тока, който е много остър. „Ситуацията е напълно извънредна, всеки ден имаме и нови и нови рекорди, за утре цената е 532,56 лв., в отделни часове достига до 750 лв., при прогнозна – 119 лв. Т.е. това е вече четири-пет пъти над прогнозната. Усреднено цената е 409 лв., октомври беше 369 лв., виждате как цената ескалира. Има мерки за компенсиране, за възстановяване на надвзетото за октомври и ноември, а утре вече е декември и няма предвидена такава компенсация. Затова ние изпратихме днес писмо до премиера, министъра на икономиката, енергетиката и финансовия министър с предложение за удължаване на тока на тази програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти и увеличаване на размера й.“

За декември месец трябва да се продължи програмата за компенсиране, цените са абсолютно ненормални, това е един узаконен грабеж, категоричен е Велев. „Тази плячка на енергийната мафия се складира. Само за месец и декември АЕЦ „Козлодуй4 спечели 637 милиона лева, но той не ги спечелил, защото работи повече, това е ограбеният труд на хората-производители. Механизмът за връщане за октомври и ноември трябва да бъде продължен, а от 1 януари да се въведе нов механизъм чрез отрицателно задължение за обществото. Т.е. трябва КЕВР заедно с МЕ да подготви тази схема, ново ценово решение на КЕВР е това, има ресурс за него“.
Решението трябва да се вземе сега, не може да се чака ново правителство, категоричен е Велев.

Тези екстремни цени водят до загуба на предприятията от една страна и ограничаване на тяхната ефективност, водят до забава на икономическия растеж, обясни Велев. „Те водят до там, че предприятията прехвърлят тези високи цени върху цените на услугите и стоките, макар да не могат изцяло. И това води до инфлация и до загуби на предприятията. Някои от тях не могат да си платят сметките за ток, не могат да си платят заплатите на хората“.

В същото предаване Александър Загоров обясни, че 2007 г. ние много искахме да влезем в големия съюз на Европа, от което всички правила оттам важат и за нас. „Ако мислим, че нещата са много объркани, те са имали своя технологична логика. Ние много отдавна говорим, че цените ще се качат, но нищо не се прави нито в Европа, нито у нас, либерализираният пазар прави точно това. Можеше да се вземат някои мерки, защото енергетиката само част от нея е електроенергетика. Ситуацията е нелогична и не бива да продължи така. Добре е, че разумът помогна работещи предприятия да бъдат компенсирани“.

В момента се правят неща, които наистина са в абсолютно извънредна обстановка, така че вероятно допускаме и грешки, но разговорите не бяха на ниско ниво, институционална намеса има, хубавата новина е, че енергетиката е в добро състояние, лошото за синдикалистите е, че тези високи цени няма да отидат в работещите или ще отидат в икономическия растеж, обясни Загоров.

Предприятия вече затварят като идеята за това е да не се плащат заплати и други разходи, смята Загоров. „ще имаме твърде страшна картина, в която няма да можем лесно да оцеляваме. Напрежението ще ескалира между работници и работодатели“.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *