Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Рибата поскъпна в навечерието на Никулден

С наближаването на коледните празници и по-специално на Никулден, българинът традиционно се обръща към една от любимите си храни – рибата.

„Цените на рибата по време на Никулден си вървят абсолютно еднакво, както е през цялата година, без никаква промяна. Просто не трябва да спекулираме с пазара. Това не е правилно. Тези цени, които са и през годината, остават и по време на Никулден“, каза Антоний Боянов. По думите му спрямо предишни години определено има повишение на цените. Виновна за това според него била инфлацията. Водеща причина за повишаването на цените е и поскъпването на електроенергията, на водата и на всички консумативи, нужни за този бизнес, отбеляза той. Боянов сподели още, че най-много се търси на пазара по време на Никулден шаран, скумрия и пъстърва. Анастасия изрази мнение, че има сериозен ръст на цените на рибните продукти в сравнение с предишни години, което по думите й е особено притеснително за пенсионерите.

„Цените на рибата са доста високи. В сравнение с миналата година например са вдигнати значително. Има увеличение на цените на всички риби, то всичко поскъпва по принцип. Другото, което ми прави впечатление, е, че за съжаление има много малко българска риба. Повечето са вносни и невинаги са пресни. Те се размразяват, след това пак се замразяват и това не е добре. Трябва да ядем много риба, а за нас пенсионерите това е почти невъзможно, при тези цени. Иначе аз пазарувам пъстърва най-често, от българските риби чернокоп, черноморските риби всичките ги харесвам. Проблемът е, че няма разнообразие – едни и същи неща ни се предлагат, за съжаление некачествени“, уточни тя пред БГНЕС. „С оглед на цялата ситуация всичко е предопределено. Мисля, че цените определено са се вдигнали. Но това е по обективни причини, не може да бъде другояче. За Никулден пазарувам най-често шаран, защото просто традицията го повелява“, каза Валентин. Валери Миланов застана на противоположната гледна точка и сподели, че не вижда значителен ръст на цените.

„Цените според мен са нормални. Не забелязвам съществена разлика спрямо предишни години. Не виждам да има кой знае какво увеличение. Сьомгата е 9.90 лв., шаранът и толстолобът са по 5 лв, не виждам да са се увеличили значително. За Никулден традиционно пазарувам шаран, но и толстолобът става“ допълни той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *