Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Travel Бизнес Бизнес Най-четени

Все по-малко екскурзии в чужбина, отчитат туроператори

Все по-малко са желаещите да пътуват в чужбина, екскурзиите са сведени до минимум, дори и до съседна Румъния. Туроператори от Русе твърдят, че от началото на четвъртата вълна нямат никакви приходи.

По традиция в началото на декември много русенци посещават Коледния базар в Букурещ, който вече е отворен. Заради противоепидемичните мерки обаче драстично са намалели и еднодневните екскурзии до там.

„От момента, в който влязоха новите изисквания за пътуване между България и Румъния, нещата просто са в ступор. За сравнение, ако една еднодневна екскурзия нормално струва между 25 и 30 лева, човек после трябва да плати няколко пъти по толкова, за да направи PCR тест или да избере варианта да си стои вкъщи под карантина и е ясно, че в една такава ситуация просто нещата са блокирани“, заяви Милен Герасимов, собственик на туристическа агенция.

Хората са притеснени и от новия африкански щам „Омикрон“. От туристическите агенции казват, че, за да продължи да съществува бранша, са необходими по-големи държавни субсидии.

„Нямаме печалба, оттам нататък загубите са всички разходи, които ежедневно си плащаме. Със сигурност мога да кажа, че тази помощ – 30 милиона лева, доникъде няма да стигнат, защото това са около 40 хиляди фирми, мисля, които потенциално биха могли да кандидатстват“, каза още Милен Герасимов.

Наблюденията на туристическите агенции показват, че изискванията за зелен сертификат или PCR тест отказват много хора от екскурзии дори и в страната. А малкото, които пътуват, търсят директен контакт с хотелите.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *