Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Василев: Искаме да изчистим и подредим държавата

В предаването „Панорама“ по БНТ Асен Василев каза, че силно се надяват, че ще успеят да направят правителство, което да изкара 4-годишен мандат.

„Никола Минчев е ново поколение в политиката, поколение, което няма обвързаности, и е градивно. Искаме да тръгнат нещата по нов начин, да се работи по нов начин, да си изчистим и подредим държавата, така че тя да стане една страна, в която това поколение да може да работи, а и всички техни приятели да искат да се върнат. Това беше нашето предложение за председател и всички се съгласиха“.

В момента всяка от партиите преглежда секторните политики със съответните бележки, изготвя се и другата част – политическата как се вземат решения, каква ще ес структурата на МС, това се работи, надяваме се в началото на следващата седмица да имаме съгласие, допълни Василев.

„Оценката на кандидатурите се разглеждат при затворени врата, това се прави във всяка нормална държава. 8-4-3-2 такава формула за МС няма, има разбиране, че според бройката депутати ще има съответна тежест, но това не е абсолютно. Нямаме право на трета грешка тази година. Но докато не стигнем до финален текст, нищо не е окончателно и нищо не е ясно. В момента вървят дискусии по структура и състав на МС, но докато те не приключат, нищо не може да се каже категорично“.

Трите основни задачи – първата е да се спрат течовете и корупцията, като това стане по системен начин, заяви Василев. „Другото важно нещо е да се овладеят кризите – енергийна, здравна, политическа. Третата може би до голяма степен най-важната задача след първите две – да се вдигнат доходите, да тръгне икономическият растеж, да си подредим държавата така, че да ни е кеф да живеем в нея“.

Ролята на държавния глава е добре описана в Конституцията, така отговори Василев на въпрос на водещия каква е ролята на Радев при съставяне на правителството.

Аз все още не съм виждал бюджетът, който е изработил служебното правителство, допълни Василев.

Не е необходимо за догодина да се взима още 12 милиарда дълг, заяви Василев.

Не следя скандалът в ДКК, разбрах че има обвинения към една от служителките и към други пък трима, има проверки, ако някой е нарушил закона, да си понесе последствията, допълни още политикът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *