Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Кантарджиев: Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит

Проф. Кантарджиев обясни, че първоначално взетите проби от най-тесните контакти на починалото от менингококов сепсис дете са били около 40 и при половината от тях са установени менингококи. Под 10% са положителните проби в по-широкия кръг контакти – около 300 проби. Вече е направена профилактика с антибиотици на хората, а детската градина е дезинфектирана.

По думите му много рядко се стига до фатални инциденти като този с детето от 37-ма детска градина. Обикновено в страната годишно има четири-пет случая на менингококова инфекция. В последните години огнища на менингококи е имало в Старозагорско и Пловдивско. Той обясни, че антибиотичното лечение на менингококова инфекция е много ефективно. Самият вирус е много чувствителен на температурна промяна и трудно оцелява във външна среда.

Кантарджиев заяви, че у нас няма задължителна ваксина за менингококи, тя е препоръчителна.

Това, което се знае за Омикрон, е, че той се разпространява по-лесно от Делта. За един месец в провинциите около Йоханесбург Омикрон е изместил Делта варианта и той е около 80%. Това каза епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. По думите му до 10 дни ще има сигурни данни за ефективността на ваксините срещу Омикрон, но засега мнението на специалистите и СЗО е, че ваксините предпазват.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *