Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

В кои случаи ще се блокира Google и WhatsApp в Русия

Заместник-ръководителят на Роскомнадзор Вадим Суботин очаква, че от 1 януари 2022 г., когато влезе в сила законът „за откриване на представителства на чуждестранни ИТ компании“, в Русия ще започнат да работят пълноценни вътрешни версии на глобални услуги, съобщава ТАСС.

„Прехвърлянето на правомощия към руско юридическо лице ще доведе до факта, че всъщност това ще бъдат руски версии на глобални услуги“, каза той.

В същото време Суботин се съмнява, че световните ИТ гиганти са готови да модерират съдържание на територията на Русия, тъй като подобни решения в чуждестранни компании са много трудни за вземане.

Според него Роскомнадзор няма да прилага стриктно административни санкции от 1 януари към корпорации, които нямат време да открият представителства, но в същото време показват, че работят в тази посока.

Също така заместник-началникът на отдела не знае как работят чуждестранни компании за откриване на юридически лица.

На 22 ноември Роскомнадзор публикува списък с чуждестранни интернет компании, които трябва да открият представителства в Русия. В него са включени 13 чуждестранни компании, които притежават 22 информационни ресурса. Сред тях са добре познатите Google, Twitter, Meta (Facebook), TikTok, Zoom и Telegram.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *