20.07.2024

Путин: Изчистих всички агенти на ЦРУ, работили в правителството през 90-те години

Кариерните агенти на ЦРУ са работили в руското правителство през 90-те години, каза президентът Владимир Путин. Според него той е „изчистих всички в началото на 2000-те“, а по-късно тези хора бяха подведени под наказателна отговорност в Съединените щати за нарушаване на американските закони, докато участваха в руската приватизация. Въпреки че Путин не посочи имената на тези агенти на ЦРУ, той може би е имал предвид консултантите Андрей Шлейфър и Джонатан Хей, пише вестник „Газета.Ру“

Президентът Владимир Путин разказа, че през 90-те години на миналия век в руското правителство са работили кадрови сътрудници на ЦРУ.

„В началото на 2000-та година вече изчистих всички, но в средата на 90-те години имахме, както се оказа, служители на американското ЦРУ, като съветници, официални служители на руското правителство“, каза Путин на срещата на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Според него тези агенти впоследствие са били преследвани в САЩ, защото са се занимавали с лично обогатяване чрез участие в руската приватизация. Президентът не посочи имената на тези служители на ЦРУ.

През пролетта на 2013 г. Путин обяви, че офицери от американското разузнаване през 90-те години са работили в кръга на Анатолий Чубайс, който тогава е ръководител на Държавния комитет по собствеността и ръководи приватизацията.

„При завръщането си в Съединените щати те бяха изправени пред съда за това, че в нарушение на законите на своята страна са се обогатили в хода на приватизацията в Руската федерация. И те нямаха право на това като действащи разузнавачи. Според закона им беше забранено да се занимават с каквато и да е търговска дейност в Съединените щати, но те не можаха да устоят – корупция, нали знаете „, каза държавният глава.

Според източник на РИА Новости Путин вероятно говори за консултантите на руското правителство по въпросите на приватизацията – Джонатан Хей и Андрей Шлейфер. В края на 90-те американски съд ги обвини в незаконно обогатяване, тъй като освен консултации, Хей и Шлейфър се занимават с инвестиции. „Нарушението на договора, според правителството, е причинило огромни щети на руско-американските отношения“, пише вестник „Комерсант“ през 2004 г.

През 2005 г. Шлейфър беше осъден на глоба от 28,5 милиона долара.

Чубайс през 2013 г. каза, че преди думите на Путин смята информацията за агентите на ЦРУ в неговия кръг само за слухове. По думите му никога не са му били предоставяни официални документи, потвърждаващи тези предположения.
През пролетта на 2021 г. Чубайс също каза в интервю за вестник „Комерсант“, че в Русия има специални служби, които трябва „да идентифицират такива другари“.

„И така, бих искал да попитам какво направиха? Какво направиха нашите специални служби през 1992 г., 1993 г.? Техният въпрос – „Провалиха ли се? “ – попита шефът на „Роснано“. Той добави, че би наказал агенти на чуждестранно разузнаване, ако разбере за съществуването им.

Шлейфър (родом от СССР, който емигрира в Съединените щати с родителите си през 1976 г.) и неговият асистент Хей пристигат в Русия по програма за подпомагане на прехода към пазарна икономика, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID).

Журналистът Уилям Блам отбеляза, че USAID е сътрудничила с ЦРУ поне през 60-те и 70-те години на миналия век. Агентите на разузнаването често действаха в чужбина под прикритието на тази структура. USAID работи в Руската федерация от 1992 до 2012 г., участва в изготвянето на Конституцията на Руската федерация, сътрудничи с държавни органи и редица организации с нестопанска цел с хуманитарен характер.

Много национални правителства, особено тези, които нямат добри отношения със Съединените щати, не се съмняват, че USAID пряко или косвено спонсорира тяхната опозиция, като се намесва във вътрешната политика. Такива изявления особено често се чуват от Венецуела, Иран и Куба. През април иранската телевизия, позовавайки се на източници в Пакистанската одитна служба, обяви, че USAID се използва от ЦРУ за прикриване на операциите си. Представители на USAID отричат това.

През 2002 г. със съдействието на USAID във Венецуела беше открита Службата за инициативи за улесняване на прехода от управлението на Уго Чавес към по-демократичен режим, а през 2004 г. USAID беше обвинен в Хаити, че финансира опозицията, която се опита да свали президента Жан. -Бертран Аристид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *