Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

Австралия скъси до 5 месеца срока между втора и трета доза на ваксината

Австралия заяви, че ще скъси до 5 месеца срока между поставянето на втора и трета доза от ваксина срещу коронавируса на фона на нарастването на броя на случаите, свързани с варианта Омикрон, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Досега австралийските здравни власти предлагаха бустерни дози на навършилите 18 години, най-малко половин година след поставянето на втора доза. Срокът се скъсява поради нарастването на броя на случаите на варианта Омикрон, заяви здравният министър Грег Хънт.

„Поставянето на бустерна доза, най-малко пет месеца след втората доза, ще гарантира, че защитата от първичния курс е още по-силна и дълготрайна и би трябвало да помогне за предотвратяване на разпространението на вируса“, се казва в изявление на министъра, разпратено до медиите. „Данните от Израел показват, че бустерните дози помагат за намаляване на темпото на заразяване сред всички възрастовите групи, намаляване на тежките случаи сред навършилите 40 години и смъртните случаи сред навършилите 60 години“, добави той.

Австралия ще използва ваксини на Пфайзер и Модерна в програмата си за поставяне на бустерни дози. Около 90 на сто от австралийците, навършили 16 години, са изцяло ваксинирани. Въпреки това страната съобщи вчера за 1753 случая, най-високият дневен брой от 29 октомври насам.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *