Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Свят

Сривът на турската лира обрича на глад и 97% от населението на Сирия

Мохамед ал Дебек, учител в Северна Сирия, стачкува: девалвацията на валутата в съседна Турция намали стойността на заплатата му с две трети. Неговият град Ал-Баб се намира в северен район на разкъсана от война Сирия, която през последните години де факто се превърна в турски протекторат, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Тъй като турската лира сега е основната валута в района, неотдавнашното й девалвиране причини множество проблеми на хората, живеещи там.

„Заплатата ми през 2017 г. беше 160 долара, но днес е около 50 долара“, каза 33-годишният мъж пред АФП. Заплатата му едва стига да си плати наема.

Анкара не само има военен контрол над граничния регион, но повечето от предлаганите на пазарите продукти и дори мобилният оператор също са турски.

Райони в Северна Сирия, управлявани от подкрепяни от Турция бунтовнически групи, приеха лирата като основна валута миналата година, заменяйки силно обезценената сирийска лира.

Турската лира е загубила 45 процента от стойността си спрямо долара само тази година и покупателната способност на жителите в Сирия е намаляла драстично.

„След срива на лирата бях принуден да си търся втора работа след часовете в училище“, каза той. Новата му следобедна работа в книжарница му носи още 40 долара, но и те не са му достатъчни, за да може да свърже двата края.

Турция управлява пряко няколко области в Северна Сирия и, за да затвърди присъствието си в района, инвестира сериозно в образованието, здравеопазването и други сектори.

Неотдавнашен доклад на ООН за хуманитарната ситуация установява, че „97 процента от населението, дори и тези, които имат работа, живеят в крайна бедност“.

Инфлацията в Сирия расте също толкова бързо, колкото и в съседна Турция, като основните хранителни продукти като хляб се продават на рекордни цени и покупателната способност е най-ниската досега. А когато цената на една торба хляб спре да расте, казват местните, количеството хляб вътре намалява.

Хана ал-Ясбу, 36-годишна жена, останала вдовица при въздушен удар преди пет години, днес живее в лагер за разселени от войната хора.

Тя обикновено печели около 20 турски лири на ден, като прибира жито и картофи, достатъчно, за да стопли и нахрани петте си деца.

С дневния си доход от близо само долар и половина, Хана трябва да обикаля по села в провинцията, за да намери дърва за огрев.

„Мечтая си да имам 50 лири на ден, за да купувам храна за децата си, за да ги храня, за да не спят гладни“, каза тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *