Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Борис Джонсън: Идва приливна вълна от Омикрон и две дози ваксина не стигат

Великобритания e изправена пред „приливна вълна“ от варианта Омикрон на коронавируса и две дози ваксина няма да бъдат достатъчни да я възпрат, заяви премиерът на страната Борис Джонсън, цитиран от световните агенции и БТА.

В излъчено по телевизията изявление Джонсън каза, че всеки над 18-годишна възраст ще получи възможност да си постави трета доза ваксина до края на този месец, отбелязва АП. Предишната цел беше краят на януари, напомня агенцията.

По думите на министър-председателя инфекциите от силно заразния вариант на коронавируса се удвояват на всеки два-три дни и „настъпва приливна вълна от Омикрон“.

Опасявам се, че сега вече е ясно, че две дози ваксина просто не са достатъчни да дадат нивото на защитата, от която се нуждаем, заяви премиерът, цитиран от Ройтерс.

Според Джонсън програмата за поставяне на бустерна доза трябва да се ускори, тъй като засега учените не знаят дали Омикрон е по-лек от останалите варианти.

Британското правителство повиши в неделя степента на заплаха от коронавирус, като предупреди, че бързото разпространяване на варианта Омикрон е поставило Обединеното кралство в рискова зона. Главните медицински съветници на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия съобщиха, че появата на новия вариант представлява „допълнителна и бързо разрастваща се заплаха за хората и здравната система“. Те препоръчаха повишаване на нивото на тревога от 3 на 4 степен по петстепенната скала, съобщи АП.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *