Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Василев посочи кои ще са най-кризисните месеци от инфлацията

Необходимо е активиране на контролните механизми на държавата, защото са закърнели и не работят. Това заяви вицепремиерът по европейски въпроси, финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред „Дарик радио“.

Според него най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април, но по думите му очаквано ниво от 5 до 6% не трябва да е особено притеснително.

Василев даде „учебникарски“ съвет на хората – когато инфлацията тръгва нагоре мнозина се ориентират към дългосрочни активи, стойността на които се вдига – злато, недвижимости, криптовалути.

Според вицепремиера ниво на минималната заплата от 700 или 710 лв. през 2022 г. ще е разумно. На въпрос дали има ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги – 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси, Асен Василев заяви, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение. Разумният дефицит в бюджета за 2022 г. според него между 3.5 и 4.5 млрд. лева, той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да „бъде свит, доколкото може“. Асен Василев посочи, че няма промяна и в позицията му да не се намалява плоският данък от 10%. „Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити“, каза Василев.

Един от лидерите на „Продължаваме промяната“ отново заяви намерението си за редуциране на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, тъй като бюджетите няма да бъдат намалявани. На 5 декември Василев обяви 15% съкращения в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите за правителство. Изчисли, че това означава централната администрация да намалее с 30 хил. души.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *