Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

„Омикрон“ е регистриран в 89 страни

Вариантът „Омикрон“ на коронавируса е регистриран в 89 страни, а броят на случаите се удвоява за 1,5 до три дни в районите, където се разпространява, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

„Омикрон“ се разпространява бързо в страни с висока степен на имунитет на населението, но няма яснота дали това се дължи на способността на вируса да заобикаля имунитета, на присъщата му висока заразност или на съчетание от двата фактора, показват нови данни на СЗО.

На 26 ноември СЗО обяви варианта „Омикрон“ за вариант, будещ безпокойство, но все още за него не се знае много, включително колко остро протича заболяването, която причинява. „Данните за клиничната острота на „Омикрон“ все още са ограничени“, посочи СЗО.

„Необходими са още данни, за да установим профила на остротата и как тя се повлиява от ваксинацията и съществуващия имунитет.“ СЗО предупреди, че при толкова бързо нарастване на случаите на заразяване болниците на някои места може да бъдат претоварени. „Хоспитализациите във Великобритания и Южна Африка продължават да се увеличават и като се има предвид бързо нарастващия брой на случаите на заразяване, е възможно много здравни системи бързо да се претоварят.

„СЗО посочва, че „Омикрон“ се разпространява значително по-бързо от щама „Делта“ в страните, където е документирано вътрешнообщностно предаване.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *