Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Радев: За да се справя ефективно с кризите, Европа се нуждае от стратегическа визия и способност

 За да се справя ефективно с кризите, Европа се нуждае от стратегическа визия и способност автономно и своевременно да взема решения. Само така Европейският съюз може устойчиво да се утвърждава като незаобиколим фактор на международната сцена. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с държавния секретар по европейските въпроси на Френската република Клеман Бон, който е на посещение у нас.

Българският президент изрази увереност, че по време на предстоящото френско председателство на Съвета на Европейския съюз, страната ще допринесе за вземането на ключови решения за преодоляване на актуалните предизвикателства пред общността. „Европа е изправена пред редица предизвикателства – миграционната, енергийната, здравната кризи и социалните и икономическите им последствия. Убеден съм, че наред със справянето с тези предизвикателства, Франция ще разгърне своята визия за бъдещето на Европа по време на своето председателство“, заяви Румен Радев.

Държавният глава изрази признателност за разбирането и подкрепата, които Франция оказа на страната ни по отношение на процеса на разширяване на ЕС. Румен Радев открои ролята на България като силен двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, но при стриктно спазване на Критериите от Копенхаген и особено ненарушаването на човешките права. „При вземането на решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония водещ фактор ще бъдат не времеви срокове, а постигнати реални резултати в рамките на двустранния диалог между София и Скопие, посочи президентът. По думите му с обща политическа воля, демонстрирана и от двете страни на границата, бихме могли да постигнем сериозен напредък в реализацията на европейската перспектива на Република Северна Македония и да предотвратим внасянето на двустранни проблеми в Европейския съюз. Държавният глава подчерта, че на първо място България очаква конституционни гаранции за защита на правата на българите в югозападната ни съседка.

Във фокуса на разговора между Румен Радев и Клеман Бон беше и въпросът за провеждането на сигурен и социално-икономически справедлив преход към „зелена енергетика“. Ядрената енергия е ключов отрасъл за гарантирането на сигурност и стабилност в този преход и признаването ѝ като „зелена енергия“ ще гарантира успех и необратимост в постигането на целите на ЕС, беше общата позиция на участниците в срещата.

Румен Радев призова и за преодоляване на европейската фрагментацията в областта на образованието и науката, без което е невъзможно да бъде постигната реално социално и икономическо сближаване в ЕС. Държавният глава призова за своевременна подкрепа от страна на Франция за присъединяване на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Намираме се в много важен момент, както за нашите две страни, така и за преодоляване на общите предизвикателства в ЕС и трябва да обединим усилията си“, заяви Клеман Бон. Той подчерта също така, че през предстоящите месеци, през които Френската република ще председателства Съвета на Европейския съюз, предстои търсене на баланс по редица теми от дневния ред на ЕС, както и активна работа за възстановяване на Съюза след здравната криза.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *