Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Белгия налага допълнителни мерки за празниците

Три дни преди Коледа Белгия въвежда нови мерки, за да забави бързото разпространение на коронавируса и на варианта Омикрон, обяви премиерът Александър Де Кро.

В страната вече три седмици действа стабилен пакет от мерки, предназначени за борба с вълната на варианта, които дават резултат и броят на инфекциите намалява, каза Де Кро.

Въпреки това, информацията за варианта Омикрон предизвиква безпокойство, а експертите смятат, че този вариант много скоро ще стане доминиращ в страната, затова премиерът призова сънародниците си към предпазливост.

Белгийският премиер призова гражданите да си поставят трета доза ваксина и сподели, че самият той вече го направил.

Считано от неделя, 26 декември, всички дейности на закрито (освен тези в домакинството) ще бъдат забранени, дори ако публиката е седнала: кината, театрите и концертните зали трябва да бъдат затворени.

Библиотеките, музеите и спортните дейности все още ще бъдат разрешени. Обикновените плувни басейни също могат да останат отворени, но субтропичните (като аквапарковете) трябва да бъдат затворени.

Всички събития на открито, провеждани в шатри, включително коледни базари и зимни селища, културни и други представления и конгреси, вече няма да бъдат разрешени. Допълнително за събития с над 100 посетители се изисква план за еднопосочно движение с отделни входове и изходи.

Пазаруването ще бъде разрешено само по двойки, с изключение на непълнолетни лица. Магазините могат да допускат едновременно само по един клиент на 10 кв. метра.

Професионалните и аматьорските спортни състезания като футболни мачове и колоездене вече няма да бъдат отворени за обществеността нито на закрито, нито на открито.

Остават непроменени и действащите правила за дистанционна работа: работата от вкъщи остава задължителна четири дни в седмицата. Не са променени и мерките за хотелиерството и за професиите, които не са свързани с оказване на медицинска помощ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *