18.07.2024

България остава страната с най-малко имунизирани в ЕС

Точно една година след първата поставена ваксина срещу COVID-19 България остава страната с най-нисък темп на имунизация.

По данни на Европейския център за контрол и профилактика върху заболяванията 32,4% от възрастното население на България е напълно имунизирано при 79,1% средно за Европейския съюз.

От началото на ваксинационната кампания у нас с напълно завършен ваксинационен курс са 1 897 946 души, сочат данните на Националния информационен портал за COVID-19.

251 961 българи са си поставили бустерна доза.

Преди дни, в опит да насърчи ваксинацията, правителството обяви нова програма, отнасяща се до възрастните хора над 65 години.

Предвижда се еднократен паричен стимул от 75 лева за всички пенсионери, които започнат ваксинационния си курс с една доза в следващите месеци; за пенсионерите, които вече имат две дози и си поставят трета, както и за хората над 65 години с три поставени дози.

По изчисления на правителството, ако през януари и февруари се ваксинират 300 000 възрастни българи, това би облекчило болниците с около 3000 легла при нова вълна на коронавируса.

Дни преди празниците у нас започна и поставянето на ваксини на деца от 5 до 11 годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *