Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Инфлацията в еврозоната достигна до рекордните 5%

Равнището на инфлацията в еврозоната е достигнало рекордните 5 процента през декември, съобщи Евростат, цитирана от ДПА. Това е най-големият темп на годишна основа от началото тази статистика за 19-те страни членки на валутния съюз през 1997 година.

Бързо покачващите се цени помрачават икономическото възстановяване на ЕС от COVID-19, като най-големи опасения будят цените на електроенергията. Те са скочили с 26 на сто през декември спрямо същия месец на 2020 година, се посочва в предварителната оценка на Евростат, публикувана днес.

Цените на едро на природния газ се повишават от месеци и токът значително поскъпна, което се усети в редица страни, отбелязва ДПА.

През ноември равнището на годишната инфлация, което се основава на цените на хранителните стоки, алкохола, тютюневите изделия, енергията и неенергийните промишлени стоки и услуги, бе 4,9 процента. Тогава енергията поскъпна с 27,5 процента на годишна основа.

ЕК съобщи през ноември, че тази година очаква силен икономически растеж  – увеличение на брутния вътрешен продукт с 4,3 процента, но предупреди, че високата инфлация крие риск от спад.

Годишната цел на Европейската централна банка за инфлацията е 2 процента и дава точния баланс между растеж и стабилност.

Сред големите държави най-голямото увеличение е в Испания – 6,7%, и Германия – 5,7%. Обратно, цените остават по-умерени в Италия и Франция, според хармонизираните европейски данни, изчислени от Евростат.

Инфлацията е особено висока в балтийските държави, като най-високото равнище за еврозоната е отчетено в Естония – 12%, и Литва – 10,7%, предава БНР.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *