Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Вирусологът: Бустерната доза ваксина намалява наполовина шанса от заразяване с Омикрон

Бустерната доза ваксина намалява наполовина шанса от заразяване с Омикрон. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Тя цитира проучвания, които предстои да бъдат публикувани в сп. „Нейчър“, според които две дози ваксина или преболедуване не предпазват от заразяване с Омикрон. Защита от новия щам имат хората, които са преболедували и след това са ваксинирани с 2 или 3 дози, както и хората, които са си поставили бустерна доза ваксина.

При Делта варианта тези, които са били неваксинирани, са били с два-три пъти по-голям риск да бъдат инфектирани, докато при Омикрон се оказва, че наистина позициите са изравнени. „Това обаче по никакъв начин не отменя значението на ваксините, защото говорим по принцип за инфектиране, а ваксините продължават да пазят по отношение на тежко боледуване и усложнение“, коментира проф. Александрова.

Тя изтъкна, че все още никой не може да се ангажира с прогноза дали вълната от Омикрон ще протече с по-ниска смъртност и по-малко усложнения и у нас, подобно на ЮАР и Западна Европа. Причина за това е, че в ЮАР населението е съставено в голямата си част от млади и здрави хора, повечето от които са преболедували КОВИД-19 при предишни вълни. В Западна Европа пък има много висок процент имунизирани.

У нас средната възраст на населението е много по-висока от тази в ЮАР, има повече хронични заболявания, а процентът на ваксинирани е нисък. Затова тепърва ще стане ясно въздействието на Омикрон.

По-бързото разпространение на Омикрон предполага и по-висока степен на заразност сред възрастовата група на децата, които също така са и по-слабо имунизирани, заяви проф. Александрова.

Според проф. Радостина Александрова КОВИД-19 няма да изчезне напълно, но хората ще добият базов имунитет. По света вече са поставени над 9 млрд. дози ваксини, посочи тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *