Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Цветарски: Намалява и делът на населението в трудоспособна възраст

Изненадващ е по-малкият брой на населението от този, който очаквахме. Това се дължи на отрицателния естествен прираст и емиграцията. Това каза председателят на НСИ Сергей Цветарски в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той посочи, че това е предварителна оценка и съдържа данни само за възрастовата и половата структура на населението. Останалите данни от анкетните карти все още се въвеждат и това ще продължи до месец март тази година. „След това предстои дълга и тежка работа за сравняване и валидиране на данните със съществуващите административни източници и във втората половина на годината, най-вероятно през септември ще имаме окончателни данни“, обясни Цветарски.

Според разпространените данни от статистическия институт населението на България се е стопило до 6 520 000 души, като в това число влизат само тези, които живеят на територията на страната. Младите хора в България намалява – те са 15,9 на сто. В същото време продължава да расте делът на възрастното население над 65 години и делът им достига 23,5%. Намалява и делът на населението в трудоспособна възраст – между 15 и 64 години. „Тази негативна тенденция продължава и отсега говори за бъдещи проблеми с работната сила, с възпроизводството на населението и всички останали сфери“, коментира Цветарски.

Концентрацията на младо население в София е по-голяма и съответно и притегателната сила там е по-голяма. В Пловдив и Варна също се очаква да има известно нарастване, посочи председателят на НСИ.

Интересен според него е проблемът, свързан с движението между градовете и селата. „През последните две години се забеляза един феномен – още не знаем дали това е тенденция или краткотрайно явление, и той е свързан с изнасяне на част от градското население към по-малки населени места, обикновено в околностите на големия град. Това основно се дължи на ограниченията, предизвикани от КОВИД-19″, обясни Цветарски.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *