Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Недялко Калъчев: 75% от пробите в София са подозрителни за „Омикрон“

75% от пробите в София, които тестваме в нашите лаборатории, са подозрителни за „Омикрон“, каза д-р Недялко Калъчев в „Тази сутрин“. По думите му заразата върви от столицата към страната. Според национална справка на лабораториите около 50% от останалите проби са съмнителни за „Омикрон“.

Според проф. Пенка Петрова слюнчените тестове, които се правят в училище са по-малко ефективни. Много положителни случаи така се пропускат и продължават да заразяват. Ролята им на филтър не е много категорична, каза тя.

Според д-р Калъчев тестовете тип близалка трябва да се държат в устата поне 15 минути, за да дадат резултат, което ги прави неефективни. Каквото и да е тестване на слюнка предполага проблем. Тези тестове са щадящи, но и с доста висока степен на несигурност за отрицателния резултат, смята Калъчев.

В студиото на „Тази сутрин“ д-р Калъчев показа как трябва да се тестваме правилно с домашен антигенен тест с назален секрет. Той обясни, че пробата не трябва да се взима от ръба на носа или по посока синусите, а клечката трябва да се вкара между 8 и 10 сантиметра хоризонтално в носа, за да се достигне назофарингса. Много е лесно човек да се тества сам, защото има усет. Не е болезнено, категоричен е Калъчев.

Човек трябва да се тества най-рано поне три дни след съмнителен контакт. Става въпрос ако няма никакви симптоми, разбира се, каза Калъчев.

Относно срещата на КСНС, на която се оказа, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с коронавирус, Калъчев и Петрова са категорични, че би трябвало всички участници да подлежат на някаква карантина. Все още очакваме новата заповед на здравното министерство, но към този момент действат старите правила за карантина, каза Калъчев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *