Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Сербезова: Вентолин ще се достави в аптеките през февруари, Пулмикорт има

Очаква се през февруари в аптечната мрежа отново да се появи един от препаратите срещу белодробни инфекции, използван предимно при деца, Вентолин, за който имаше данни, че липсва от аптечната мрежа. Това каза по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване в Народното събрание министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

„Това е продукт, който широко се използва в педиатричната практика и с основание педиатрите имат своите притеснения. По информация от притежателя на разрешението за употреба се очаква възстановяване на доставките през февруари. Друг продукт за белодробни инфекции – Пулмикорт, който също изчезна от аптеките, вече е осигурен за следващите месеци. Спирането му е било временно заради повишеното потребление“, допълни още Асена Сербезова.

До декември от него са били доставени в складовете повече от 51 хиляди опаковки, така че няма място за притеснение, увери Сербезова: „Към момента проверката посочва, че има налични количества от продукта в складовете на търговци на едро с лекарствени продукти и са планирани ежемесечни доставки за първото тримесечие на 2022 година“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *