Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Колекторските фирми искат закон и регистър за дейността им

Как се променя работата на колекторските фирми в условията на пандемия и как в бранша гледат на намеренията за законодателни инициативи, които да въведат по-строг контрол? Темата в „Денят започва“ коментира Здравко Иванов, представител на колекторско дружество. Мога да кажа, че дори в период на пандемия ние се опитваме да влизаме в ясен и точен диалог с нашите клиенти и да намираме решение, опитваме се да постигнем споразумение за изплащането на дълговете, които са поносими за всеки един потребител, заяви Иванов.

Той обясни, че знае за неприятни практики в събираемостта на задълженията и че не може да определи тези фирми като колекторски дружества, защото те нямат нищо общо с техния бизнес.

Относно законопроекта смятаме, че той е нужен, тъй като тази дейност има отношение към много български граждани. Така че относно регулацията на тази дейност ние сме категорично за, защото за той би помогнал на потребителите, но и на самите колекторски дружества. Ние искаме да бъде поставена ясна граница между истинските европейски управления за вземане и дружества, които си служат с прийоми, които нямат нищо общо с начините, по които работят истинските колекторски дружества, заяви Иванов.

Той каза също, че подкрепя предложението да се създаде регистър на колекторските фирми и режим по който дружествата да бъдат вписвани и регистрирани.

Дружествата които имат устойчива визия за бизнеса не могат да си позволят да не дават официална информация за дълговете на потребителите, коменитра още той. Затова искаме точен и ясен закон, който да редуцира подобни нелоялни практики, допълни Здравко Иванов.

Трябва да има отделен закон и нашите предложения са свързани с правния статус на тези дружества и начините, по които те работят. Искаме да се постави ясна граница между легитимните колекторски дружества и тези, които си мислят, че са такива, но нямат нищо общо с този бизнес подчерта Иванов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *