Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

„Пфайзер“ обявиха, че хапчето им действа срещу Омикрон

Една от фармацевтичните компании, която предостави ефективна ваксина срещу коронавирус, Pfizer, увери, че антиковидното хапче, наречено Paxlovid, е ефективнои срещу варианта Омикрон. Проведените проучвания показват, че това ново лечение срещу коронавирус „има потенциала да поддържа плазмени концентрации, много по-високи от количеството, необходимо за предотвратяване на репликирането на омикрон в клетките“.

Хапчето Paxlovid вече е разпространено в Съединените щати и други страни и се характеризира с намаляване на риска от хоспитализация или смърт почти на 90%. Не е ясно кога ще бъде внесено в България, но други европейски страни вече акцентираха върху получаването му.

Испания, например, ще закупи 344 000 дози от този нов перорален антивирусен препарат. Един от ръководителите на проекта Paxlovid, ученият Микаел Долстен, увери в изявлението, публикувано от фармацевтичната компания: „Ние специално разработихме Рaxlovid срещу коронавируси, както и срещу вариантите, които в момента предизвикват безпокойство и имат мутации в протеините на техните шипове“.

Миналия декември Европейската агенция по лекарствата ЕМА даде зелена светлина „паксловид“ да се използва за лечение на възрастни с коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород. От друга страна, той е насочен и към възрастни, които са изложени на по-висок риск от заболяването.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *