Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Василев: Предвидили сме ръст на БВП от 4,8% в Бюджет 2022

Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение, няма как да бъдат остойностени в този бюджет заради краткото врем. Но имаме предвидена актуализация в средата на година, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и траекторията на икономическия растеж на страната. Това каза по време на брифинг, на който представи акцентите във финансовата рамка за 2022 година министърът на финансите Асен Василев.

„В бюджета има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции, нарастване на инвестициите в хора и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот за всички български граждани. Заложен е ръст на БВП от 4,8 на сто. Заложено е намаление на безработицата и дефицит без COVID мерките от 2,5 на сто, а с тях 4,5 процента. Както казах, инвестициите в хора са най-важния способ, за да успеем да постигнем високи нива на доход и спокоен живот. Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване, допълни субсидии за болнични заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само на здравна каса“, каза още Василев.

13 милиона ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, 1100 лв. е месечната издръжка на дете. 250 милиона лева ще отидат за доболничната помощ.  23 милиона лв. се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училища, ясли и детски градини.

„Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, което означава допълнително 315 милиона лева. „16 милиона се дават за подпомагане на храненето, за да имат нормални закуски децата. 70 милиона лева се отпускат за построяване и разширяване на детски градини, а 80 милиона лева се дават за безплатни детски градини. Родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации. Ще се финансират спортните мероприятия, както са олимпиадите по математика и тези по култура. 5,5 милиона лева ще отидат за увеличение на стипендиите. “ Отделят се и 36 милиона лева за така нужните ремонти на галерии, театри и опери“, допълни Василев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *