Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Мъж, представящ се във Фейсбук за Никълъс Кейдж, измами британка с 10 хил. лири

Предупрежденията да се внимава с кого се говори в онлайн чатовете са много стари, и често ги отправяме към младите хора, но ето че и възрастни могат да попаднат под опасния чар на мошеници.

Ясно е, че много хора използват фалшивите профили на знаменитости. Така жена беше измамена с хиляди паунда от мъж, който се представял за холивудската звезда Никълъс Кейдж и се държал романтично.

Жената вярвала, че си пише с актьора, носител на „Оскар“ във Фейсбук. Загубила 10 000 паунда, които той й поискал, разкрива благотворителната организация Victim Support, цитирана от „Sky news“.

Случаите на такива „романтични измами“ се увеличили по време на пандемията, и детективи предупреждават, че това е само „върхът на айсберга“, тъй като много жертви се чувства неудобно да споделят каква глупост са извършили.

Близо 9000 случая са докладвани в Англия, Уелс и Северна Ирландия миналата година, което е с увеличение с повече от една четвърт (27%) спрямо предходната, показват данните на полицията. Някои от набелязаните жени са загубили стотици хиляди паунда от хора, с които са смятали, че са във взаимоотношения, според „Victim Support“.

Лиза Милс, старши мениджър по измамите в благотворителната организация, казва, че жената, пострадала от фалшивия профил на Никълъс Кейдж, е уязвима, но и че тя „можела да си позволи да загуби“ парите. Измамникът, за когото се смята, че е бил разкрит от полицията, разправял на жената, че той (Кейдж) се нуждае от парите заради данъчни задължения и че планира да посети Обединеното кралство, но я моли да пази връзката им в тайна.

Представители на актьора, все още не коментирали тази ситуация. Този род мошеничества имали успех, защото на хората им допадала идеята, че си общуват с истински звезди, казва Милс.

Друга жертва била измамена от човек, преструващ се на актьора от „Бягство от затвора“ Уентуърт Милър и все още отказва да приеме, че това не е той, добавя Милс.

Тя уточнява, че често хората просто се присмиват и си мислят, че те няма да попаднат в подобна измама. „Истинско е, случва се и трябва да подкрепим хората, които са преминали през това“, смята дамата. Жертвите често пъти са преипотекирали жилища и са теглили заеми.

Как измамниците намират жертвите – те се оглеждали за хора, които следят профилите на известни личности.

Миналата седмица в затвора за повече от две години влязъл мошеник, който мамел по-възрастни жертви – включително жена с рак. Осаги Айгбонохан, родом от Лагос, Нигерия, се представял като Тони Идън в уебсайтове за запознанства, използвайки снимка на сивокос бял мъж на средна възраст, за да баламосва наивните.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *