Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Учени: Омикрон е по-малко опасен за инфекция

Вариантът Омикрон на новия коронавирус е по-малко опасен от гледна точка на репликация в клетките и провокиране на заболяване в сравнение с другите разновидности на вируса, установиха микробиолози от университета на Хонконг, цитирани от ТАСС.

„При лабораторни експерименти в човешки белодробни и чревни епителни клетки авторите на изследването установиха, че репликацията на живия Омикрон е занижена в сравнение с изходния щам на SARS-CoV-2 и вариантите му Алфа, Бета и Делта“, се посочва в прессъобщение на университета.

Изследването е установило, че Омикрон е над три пъти по-слабо активен при вирусното размножаване в сравнение с изходния щам на новия коронавирус в белодробните епителни клетки. Вариантите Алфа, Бета и Делта се размножават със същото или по-бързо темпо в сравнение с основния вариант на вируса.

„Резултатите ни сочат, че мутиращият SARS-CoV-2 се опитва да се изплъзне от контрола на имунната ни система, която е активизирана от ваксини или естествена инфекция. Но така вирусът става по-слабо ефективен в размножаването“, каза ръководителят на изследването проф. Куок Юнъюън.

„Надяваме се, че коронавирусът ще продължи по тази траектория в еволюцията си и ще стане лек вирус като обичайната настинка“, добавя той.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *