Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

„Булгаргаз“: Доставките на природен газ от Русия не са застрашени

Доставките на природен газ от Русия не са застрашени, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“, който се включи онлайн в откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По време на заседанието стана ясно, че „Булгаргаз“ може да предложи природният газ да поевтинее с 18 процента през следващия месец.

„Миналата седмица бордът на директорите имаше разговор с колегите от „Газпром“. Нямаме никакви притеснения, никакъв знак, че ще има прекъсвания на доставките“, изтъкна Павлов пред КЕВР.

Той добави, че от „Газпром“ са потвърдили, че доставките на природен газ ще се изпълняват не само в България, но и в региона и Европа. Руската компания е уверила, че ще изпълнява стриктно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

Към настоящия момент България получава максимално възможните количества природен газ, които азерският доставчик се съгласява да достави, каза още изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

По думите му сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. Те изключват възможността азерската страна да активира наказателна клауза по договора, отчитайки липсата на това договорно трасе. В случай, че е нямало такива договорни споразумения, „Булгаргаз“ не само, че е нямаше да има възможност да получава азерски природен газ, но и щеше да заплаща и санкция за количества, които не може да получи, отбеляза Павлов.

Той посочи, че тези временни споразумения дават възможност на българския пазар да достигат количества природен газ, които са по договорната цена още от първия ден на доставка.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *