Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Генетична е причината за дихателната недостатъчност при Ковид

Науката продължава да разкрива подробности за Ковид 19, болестта, причинена от новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2. Усилията са насочени към разработването на окончателни лечения и ваксини, които ще сложат край на пандемията. Други разследвания се стремят да дешифрират новите варианти и защо те сериозно засягат определени хора, причинявайки им сериозни здравословни проблеми дори и след преболедуване на вируса, а на други влияят не толкова живото застрашаващо, пише MundoDeportivo.

В този смисъл учени от Оксфордския университет са успели да идентифицират гена, отговорен за удвояването на риска от дихателна недостатъчност поради covid. В проучване, публикувано в Nature Genetics, екип, ръководен от професорите Джеймс Дейвис и Джим Хюз от Института по молекулярна медицина MRC Weatherall към университета в Оксфорд, използва най-съвременна технология, за да определи кой ген причинява ефекта.

Екипът обучил изкуствен интелект да анализира огромни количества генетични данни от стотици клетъчни типове от всички части на тялото, за да покаже, че генетичният сигнал вероятно ще засегне белодробните клетки. След това, използвайки новоразработена високопрецизна техника, изследователите успели да намалят ДНК в генетичния сигнал.

„Изненадващо, както се подозира за няколко други гена, данните показват, че относително недостатъчно проучен ген, наречен LZTFL1 , причинява ефекта“, казва водещият изследовател д-р Деймиън Даунс.

Изследователите откриват, че по-рисковата версия на гена вероятно пречи на клетките, покриващи дихателните пътища и белите дробове, да реагират правилно на вируса. Но по-важното е, че не засяга имунната система, така че изследователите се надяват, че хората, които носят тази версия на гена, ще реагират нормално на ваксините.

Изследователите обявиха, че лекарствата и други терапии могат да се насочат към пътя, който предотвратява трансформирането на белодробната обвивка в по-малко специализирани клетки, повишавайки възможността за нови персонализирани лечения за тези, които е най-вероятно да развият тежки симптоми.

Според техните изчисления 60% от хората с южноазиатско потекло са носили тази версия на гена с по-висок риск в сравнение с 15% от хората с европейски произход , което отчасти обяснява по-високите нива на смъртност и хоспитализации в първата група.

Полски учени също са изследвали ролята на гените. По-конкретно, те са открили ген, който според тях удвоява риска от сериозно заболяване от covid, откритие, което се надяват да помогне на лекарите да идентифицират хората, които са най-застрашени от заразяване с болестта.

Изследователи от Медицинския университет в Бялисток установиха, че генът е четвъртият най-важен фактор, определящ степента на тежест на covid след възрастта, теглото и пола.

Генът присъства в около 14% от полското население, в сравнение с 8-9% в Европа като цяло и 27% в Индия, обяснява Марчин Монюшко, професор, отговарящ за проекта. Изследователите се надяват, че това откритие ще помогне да се идентифицират хората в най-голям риск, както и да се повиши процентът на ваксинация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *