Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Минчев: Налице са предпоставки мораториумът да падне преди крайния му срок

„Бюджетът ще бъде много приоритетен закон за Народното събрание през следващите седмици“.

Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ председателят на Народното събрание Никола Минчев.

„Най-важните законопроекти изискват повече време за подготовка, преди да влязат за разглеждане в НС, затова до момента не се е стигнало до тях. Такъв е Законопроектът за бюджета за 2022 година.

С него парламентът ще бъде ангажиран в голяма част от своето време за дълъг период. … 31 март е един краен срок, който сме си дали, но със сигурност преди това ще приемем Бюджет 2022“.

Във връзка с изразеното възражение към него от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Минчев беше категоричен, че не крие министъра на вътрешните работи Бойко Рашков:

„Аз не осъществявам контрол по отношение на качеството на отговорите на министри на въпроси на депутати. … Моето мнение е, че възражението на г-н Карадайъ срещу мен е неоснователно. Аз не мога да спра народен представител да ми иска оставката“.

Председателят на Народното събрание подчерта, че изслушванията на министри пред депутатите е много важна част от парламентарната дейност.

„Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му срок“, коментира парламентарният председател и уточни, че още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се намаляват на петима:

„Още във вторник ще бъде направен жребий, за да се види кой ще остане, т.е. още във вторник вече ще имаме новия състав на КЕВР. След това продължава процедурата по замяна на хората с изтекъл мандат от Комисията с нови, избрани от НС членове.

Когато тя завърши, те ще влязат на мястото на председателя Иван Иванов и на Евгения Харитонова“.

Според Минчев с новия състав на КЕВР и със смяната на ръководството на „Булгаргаз“ може да се очаква понижаване на цената на газа.

Пред БНР председателят на парламента съобщи, че скоро в Народното събрание ще бъдат внесени промени в Закона за противодействие на корупцията:

„Ще видим дали ще бъде законодателна инициатива на Министерския съвет, или на народни представители. Промените ще бъдат много сериозни. Правната комисия и антикорупционната парламентарна комисия ще имат много работа по този законопроект“.

По думите на Никола Минчев закриването на спецправосъдието е необходима реформа:“За 10-те години съществуване специализираното правосъдие не оправда целите, с които беше създадено през 2011 година“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *